Participació ciutadana
Debats
Propostes
Votacions
Pressupostos participatius
Processos i resultats
Què és participació ciutadana?
L'Ajuntament defineix la participació ciutadana en una de les set línies estratègiques per al 2015-2019, una ciutat transparent i participativa” com la millor fórmula de control de la gestió municipal i com un requisit indispensable per a una ciutat veritablement sostenible, fonamentada a la informació, el debat, les vies reals de participació i el control públic de la gestió política.
La participació ciutadana a una ciutat és un exponent de la qualitat democràtica d'un Ajuntament.
Per què és important la participació ciutadana?
Perquè hi ha ciutadans i ciutadanes que volen participar, proposar, aportar i decidir sobre el dia a dia de la ciutat.
Porque permite a la ciudadanía, no solo exponer sus ideas acerca de cualquier asunto relacionado con la vida de la ciudad y de sus habitantes, sino también corresponsabilizarse en la gestión de los asuntos públicos.
¿De què manera puc participar?
¿Necessite algun coneixement?
En principi qualsevol persona hi pot participar a través dels canals habilitats per l'Ajuntament.
Què és una norma de participació ciutadana?
Tots els Organismes de l'Administració de l'estat hauran de revisar i actualitzar les seves normes de Participació Ciutadana a fi d'adequar els mecanismes de participació de les persones i organitzacions en l'àmbit de la seva competència, buscant ampliar els nivells de participació des del que és consultiu cap al que és deliberatiu.
Aquestes normes han d'incorporar els mecanismes obligatoris de participació en la llei, i poden establir les altres eines que l'instructiu prescriu. Així mateix, el procés d'actualització s'ha de fer després d'escoltar el Consell de la Societat Civil respectiu del ministeri o servei.
Debats
A la secció de debats pots exposar i compartir la teva opinió amb altres persones sobre temes que et preocupen relacionats amb la ciutat. També és un espai on generar idees amb altres usuaris de la web, que a través de les altres seccions de portin a actuacions concretes per part de l'Ajuntament.
¿Què és una proposta ciutadana?
Les propostes ciutadanes són un mecanisme de participació que permet que la ciutadania prengui de forma directa qualsevol decisió municipal que cregui convenient.
En cas d'aprovar-se, el govern municipal l'assumirà com a pròpia i la durà a terme. En cas que la proposta no sigui de competència municipal, el Consistori farà totes les accions que estiguin a la mà per aconseguir que es realitzeu.
¿Com funciona?
Creació d'una proposta. Qualsevol persona pot crear una proposta. L'únic que cal fer és prémer el botó "Crear una proposta" i emplenar els camps requerits. La proposta pot ser tan senzilla com una simple frase , però et recomanem detallar-la tot el possible, fins i tot afegint material addicional, perquè sigui més completa i interessant. Un cop creada apareixerà en aquesta web perquè qualsevol pugui recolzar-la.
Suport de propostes. Per recolzar una de les propostes que apareix a la web, premem el botó "donar suport a aquesta proposta" que apareix a cadascuna. Per aquest pas haurem d'estar empadronats a Madrid, així que al dur-ho a terme per primera vegada se'ns demanarà que verifiquem el nostre compte per estar segurs d'aquest requeriment, se'ns demanarà que introduïm algunes dades per comprovar la nostra informació d'empadronament, i se'ns enviarà un codi personal perquè el procés sigui segur. Les propostes necessiten una certa quantitat de suports per passar a la fase següent: concretament l'1% dels empadronats majors de 16 anys (que suposen 27.662 suports).
Decisió sobre propostes. Quan una proposta aconsegueix els suports necessaris, s'anuncia a la web. Des d'aquell moment es deixen 45 dies perquè tothom pugui debatre i informar-se sobre la proposta. Totes les altres propostes que hagin aconseguit els suports necessaris en els primers 30 dies del temps de debat s'agruparan al costat de la primera per decidir-ne al mateix temps Passats els 45 dies s'exposen aquestes propostes en un espai especial de votació de la web, on durant una setmana qualsevol persona empadronada al municipi i major de 16 anys podrà decidir si està a favor o rebutja la proposta Per participar en aquest pas hauràs de tenir el teu compte d'usuari verificat completament, de manera que ens assegurem que cada persona no té més d'un compte i el procés és segur.
Realització de les propostes. En cas que hi hagi més gent a favor d'una proposta que rebutjant-la s'acceptarà com a proposta col·lectiva de la ciutadania, i el govern de l'Ajuntament l'assumirà com a pròpia i la durà a terme. Per això en un termini màxim d'un mes, es realitzaran els informes tècnics corresponents sobre la seva legalitat, viabilitat i cost econòmic, tenint en compte els sectors afectats i la persona que hagi llançat la proposta, per detallar l'actuació corresponent per part de l'Ajuntament. publicaran a la web tots els informes realitzats, i un seguiment de les actuacions que es duguin a terme, per assegurar un correcte desenvolupament de la proposta.
Diferència entre debat i proposta
Els debats no activen cap mecanisme d'actuació concret, mentre que les propostes passen a una fase de decisió col·lectiva i en cas que siguin aprovades, el govern municipal les assumeix com a pròpies.
Diferència entre els projectes dels pressupostos participatius i les propostes
Els projectes de pressupostos participatius són idees de com gastar part del pressupost municipal, mentre que les propostes ciutadanes són idees sobre qualsevol acció per part de l'Ajuntament, impliquin o no despesa (poden ser per exemple modificar normatives, desenvolupar plans, etc.).
Els pressupostos participatius són un procés anual, i els projectes es plantegen només a principis d'any, entre gener i març. Després passen per una fase de suports al març i els més recolzats passen a una fase de votació al maig . Les propostes ciutadanes es poden realitzar en qualsevol moment, i necessiten el suport de l'1% de la població per passar a votació.
Per tant els projectes de pressupostos participatius estan restringits a idees de despesa ia una cronologia més tancada, mentre que les propostes ciutadanes poden ser accions de qualsevol tipus i activar-se en qualsevol moment, encara que a canvi necessiten el suport inicial del 1% de la població per poder votar-se.
¿Quién pot presentar propostes?
Les persones que no estiguin empadronades a la ciutat però vulguin participar poden presentar propostes, intervenir en els debats, comentar a totes les seccions i difondre el que passi a la plataforma. Les associacions o col·lectius poden registrar-se amb comptes col·lectius. No es poden recolzar ni votar propostes, però sí crear-les i intervenir als debats, per visibilitzar l'origen col·lectiu.
Quines dades puc afegir a les meves propostes?
Sí, quan crees una proposta ciutadana hi ha un apartat anomenat "Imatge descriptiva" on pots seleccionar una imatge relacionada amb la proposta al teu ordinador o al mòbil.
És recomanable posar un títol descriptiu a la foto (per defecte apareix el nom del fitxer) per ajudar a l'accessibilitat. Si volguessis treure la foto, només hauries de clicar l'opció "Eliminar imatge".
Les imatges han de tenir una alçada mínima de 475 píxels i la seva mida no pot ser superior a 1 MB.
Sí, sota el camp d'imatge es troba el mapa on poder ubicar les propostes ciutadanes. El mapa es pot ampliar fins a trobar el lloc desitjat. Per posar un punt d'ubicació (marcador de color blau) només hi ha de clicar una vegada al lloc precís.
Votacions
Les votacions són un mecanisme de participació de l'Ajuntament pel qual la ciutadania amb dret a vot (persones empadronades majors de 16 anys) poden prendre decisions municipals de forma directa. Bé sobre les propostes ciutadanes que passen a votació, bé sobre qüestions rellevants que planteja directament l'Ajuntament.
¿Què són els pressupostos participatius?
El Pressupost Participatiu, és un mecanisme de participació social que permet a la població, conèixer que és el Pressupost Municipal i decidir en conjunt amb les autoritats locals sobre una part del mateix.
És una forma de fer gestió amb i per a la comunitat permetent que els veïns diagnostiquin, prioritzin, deliberin, executin i controlin una part significativa dels recursos municipals. D'aquesta manera, els ciutadans influeixen directament en la decisió de com i en què gastar aquests recursos públics.
Procés i resultats
Participa en els debats i els processos previs a l'aprovació d'una norma o d'una actuació municipal. La teva opinió serà tinguda en compte per l'Ajuntament.
En els processos participatius, l'Ajuntament ofereix a la ciutadania l'oportunitat de participar en l'elaboració i la modificació de normativa que afecta la ciutat i de donar la seva opinió sobre certes actuacions que té previst dur a terme.
Les persones registrades poden participar amb aportacions a la consulta pública de noves ordenances, reglaments i directrius, entre d'altres.
L'Ajuntament també obre processos per rebre aportacions i opinions sobre actuacions municipals.
Plaza de España, 1, 03310
+3496 535 03 75
C.P.:03310 Alicante
ayuntamiento@jacarilla.es